Ukrajina navrhuje Rusku nové rokovania o cene plynu

13.06.2014 Celý región

Kyjev 13. júna (TASR) - Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan navrhol Rusku nové rokovania o cene plynu, ktoré by sa začali už túto sobotu 14. júna buď v Kyjeve, alebo v inom európskom meste. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa ukrajinského ministerstva energetiky Prodan povedal eurokomisárovi Güntherovi Oettingerovi, ktorý sa ujal úlohy sprostredkovateľa medzi bývalými sovietskymi republikami, že Kyjev je pripravený pokračovať v rokovaniach s Moskvou na základe kompromisného návrhu Európskej komisie (EK).

Ukrajina už dnes avizovala, že je pripravená platiť kompromisnú cenu 326 USD (240,87 eura) za 1000 kubických metrov (m3), ktorú navrhla EK, a to počas prechodného obdobia v dĺžke 1,5 roka.

Moskva však označila túto cenu za "neprijateľnú" a pohrozila zastavením dodávok plynu na Ukrajinu od 16. júna, ak Kyjev dovtedy nezačne splácať svoje dlhy za plyn, ktorý mu dodala v predchádzajúcich mesiacoch.

Ukrajina sa pripravuje na zastavenie dodávok

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk nariadil sektoru energetiky, aby sa pripravil na zastavenie dodávok plynu z Ruska od pondelka 16. júna. Kyjevu sa totiž nepodarilo vyriešiť spor s Moskvou o cenu komodity. To zvyšuje obavy z prerušenia jej dodávok cez ukrajinské územie do celej Európy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Premiér Jaceňuk zároveň nariadil ukrajinskému regulačnému úradu, aby preskúmal transportné tarify na ruský plyn, ktorý Gazprom prepravuje do Európy cez ukrajinskú vetvu plynovodu. Ruský štátny monopol dodáva cez Ukrajinu zhruba polovicu z plynu pre Európu.

Ukrajina je pripravená platiť kompromisnú cenu

Ukrajina už predtým oznámila, že je pripravená platiť kompromisnú cenu za ruský plyn počas prechodného obdobia v dĺžke 1,5 roka. Týmto spôsobom chce odvrátiť hrozbu obmedzenia dodávok komodity a umožniť dosiahnutie dlhodobej dohody o cene.

Šéf ukrajinského plynárenského podniku Naftogaz Andrij Kobolev uviedol, že kompromisnú cenu 326 USD za 1000 kubických metrov (m3) navrhla počas rokovaní Európska komisia (EK). Cena je vyššia, než chce Kyjev, a naopak, nižšia, než požaduje Moskva.

Ruské ministerstvo energetiky dnes vyhlásilo, že nebude pokračovať v rokovaniach s Kyjevom a Európskou úniou (EÚ) o cene plynu do pondelka (16. 6.), dokedy má Ukrajina zaplatiť časť dlhu. "Podľa nášho názoru nie je kompromis navrhnutý Európskou komisiou zlý," povedal pred novinármi Kobolev a signalizoval, že Kyjev je ochotný platiť túto cenu počas 18-mesačného prechodného obdobia. Dodal, že Ukrajina je v rámci takéhoto kompromisu pripravená zaplatiť svoje dlhy za minulé dodávky.
 

Vyberte región